02 lis

Jajo w kształcie serca – zaskocz gości..

Wystarczy mały kuchenny gadżet, by najprostszy posiłek zmienić w iście królewskie danie. Serce z jajka to specjalna forma, która – jak nietrudno jest się domyślić – pozwala na nadanie konkretnego kształtu naszemu jajku. Potrzebne jest również oczywiście jajko albo lepiej kilka …

Ugotowane na twardo, średniej wielkości jajo trzeba włożyć do pojemniczka i zamknięte tak włożyć do zimnej wody. Potem trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale spokojnie – 10 minut wystarczy. Po wyjęciu jajka z tej magicznej foremki ukaże się sercowe jajko. Kształtu nabierze białko i żółtko, co można szybko sprawdzić, przekrawając serduszko na pół w odpowiednim miejscu. Tak przygotowane będzie stanowić świetną ozdobę każdego dania: wiosennej sałatki lub pysznych, gorących tostów. Zrobi wrażenie również wtedy, kiedy podamy je na talerzu samo, no może z odrobiną ulubionego dressingu. :-)

jajoserce

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.